Schiller (2): Wie zijn deze acteurs, musici en anderen op de werken van Frits Schiller?

Vervolg zoektocht uitkomsten en nieuwe vragen Parool 18-6-2012

Wat vooraf ging in 2012:

Zoals in een eerdere post al is vermeld, viert hotel-brasserie Schiller aan het Rembrandtplein dit jaar zijn 100 jarig bestaan.

In aanloop naar de festiviteiten wordt nu de geschiedenis van het hotel verder uitgespit en worden de vele schilderijen die in het hotel hangen opnieuw bekeken. Op een belangrijk deel van de werken staan portretten van mensen die destijds beroemd of berucht waren. Van een aantal weten we nog wie ze zijn.

Zoals Greta Lobo Braakensiek 1882- 1926 op het schilderij hieronder

Greta Lobo Braakensiek

Greta Lobo Braakensiek was een actrice in haar tijd en trad veel op in de theaters op en rond het Rembrantplein. Op internet zijn vele prachtige foto’s van haar terug te vinden. Ze kwam in 1926, met haar man, om bij een treinongeluk. Zie voor afbeeldingen van haar bijvoorbeeld de site van het geheugen van Nederland. En zo zijn er meer mensen op de schilderijen in het hotel en café geïdentificeerd.

Zoals dit portret van deze schilder is inmiddels opgelost zie hieronder hoe.

Oorspronkelijke vraag: kan bovenstaand man Jan Sluijters zijn? Of een andere schilder?

 1. Eerste reactie: Het is onwaarschijnlijk dat dit Sluijters is, Het schilderij op de achtergrond wijkt teveel af van het werk van Sluijters. Enige gelijkenis is er wel. Zie hiervoor http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn5/sluijter
 2. Tweede reactie: Het is niet Ossip Zadkine die ook in het hotel kwam.
 3. Opgelost op 15.5. 2012 door een bezoek aan het RKD. In de krantenknipsels werd door Frits Schiller zelf diverse keren de naam Gerard Sluyter genoemd. Een portret van de schilder lijkt sprekend op deze man.

Het is, bijna zeker, Gerard Sluyter. Zie http://www.gerardsluyter.nl/. Zijn dochter Tonie Sluyter zou later met Karel Appel trouwen. Appel logeerde meestal in Hotel Schiller als hij in Nederland was.

Gerard Sluyter, Zelfportret 1935
Gerard Sluyter

Later meer over deze kunstenaar. Met dank aan Klawa Koppenol van de RKD

Nog steeds onopgelost zijn:

Titel van dit werk nu: Curaçaoënaar die optrad in Schiller en elders (waarschijnlijk voor WOII).

Vragen

 • Weet iemand zijn naam?
 • Kan het de banjospeler van Broadway zijn? Een naam die door Frits Schiller wordt genoemd.
 1. Er zijn tips binnengekomen. Die ga ik nu volgen. Ik heb inmiddels per mail contact gezocht met Jan Brokken en met het Jazzarchief in Amsterdam. Maar tot nu toe geen reactie van die kant.
 2. Een naam die genoemd werd vanuit de familie Schiller is Max Woiski (sr en jr) en hun muzikanten. Of een andere band die optrad op het Rembrandtplein. Het Surinaamse café van Max Woiski aan het Rembrandtplein is bij een grote brand vernietigd op 30 december 1968. Het lag naast Schiller, dat op het nippertje gespaard bleef.

Bovenstaande werken zijn allemaal de bezichtigen in de Brasserie van het hotel aan het Rembrandtplein in Amsterdam. 

Het werk hieronder hangt in een apart zaaltje tegenover een schilderij waarop de beeldhouwer Hildo Krop is afgebeeld. Maar wie is dit?

 • Kan dit kunstenaar / spion voor Rusland Henri Pieck zijn? De tweelingbroer van Anton Pieck
 1. Henri Pieck kwam in Hotel-Restaurant-Cafe Schiller. Onder andere samen met Joris Ivens, Serge Eisenstein, Poedovkin en waarschijnlijk ook met zijn goede vriend Hildo Krop. Vanaf 1929 kwam hij in dienst van de Russische spionage dienst. Hij kon daar prettig van leven en reisde op kosten van Russische dienst door Europa, vooral Geneve, Parijs en London. Dat duurde waarschijnlijk tot 1937. In de oorlog kwam hij in het concentratiekamp Buchenwald terecht waar hij tekeningen maakte. Hij overleefde de oorlog. Zie voor portret http://socialhistory.org/nl/collecties/berichten-uit-buchenwald
 1. Of is de man op het schilderij iemand anders.?
 2. De goochelaar Laretti? Deze naam kwam ik tegen in een oude lijst die was samengesteld door de familie Schiller. Maar is de man op bovenstaand schilderij wel een goochelaar?
 3. Frits Schiller heeft veel van zijn geportretteerde afgebeeld in functie of met attributen die naar hun beroep verwijzen. De circus directeur in de Piste, de acteur in zijn rol. Bij een goochelaar zou je dus een pak kaarten of iets dergelijks verwachten.
 4. Consequent hierin is Schiller ook weer niet. Hadt je me maar zet hij niet neer als zwerver en de Taaie (aapjeskoetsier) niet als koetsier.
 5. Bij nader onderzoek door Paul Arnoldussen zou het ipv om Laretti om Larette gaan.

Deze goochelaar stond onder andere bekend om zijn truc met hoeden. Als dat klopt zou het schilderij misschien toch de goochelaar kunnen voorstellen. Heeft iemand foto’s van Larette die op dit schilderij lijken?

Een film met de goochelaar heeft inmiddels alle twijfel weg gehaald. Het is Larette.

Er kwam naar aanleiding van bovenstaande krantenartikelen in het Parool nog veel meer informatie binnen. Wordt vervolgd…………..in volgende post

In 2012 verscheen na onderzoek in de archieven een boek(je) van mijn hand over Hotel-café – Restaurant Schiller op het Rembrandtplein.

jaar schiller en presentatie boekje. Met Burgemeester Eberhart van der Laan, Esther Schreuder en Bob Schiller (zoon Hein Schiller)
11 oktober 2012 feest ontbijt 100 jaar schiller en presentatie boekje. Met Burgemeester Eberhart van der Laan, Esther Schreuder en Bob Schiller (zoon Hein Schiller)

Hierin vele geschiedenissen. Onder andere over Buziau, Fien de la Mar, de moord op Pissuisse, De kunstenaar Frits Schiller, De familie Schiller, Eylders en meer. (met dank aan de familie Schiller)

>Hotel Schiller social hub voor kunstenaars en spionnen<

>Festiviteiten< 

About me

In 2008 I was guest curator of the exhibition Black is beautiful. Rubens to Dumas. Important advisors: Elizabeth McGrath (Rubens and colleagues, Warburg institute Image of the Black in Western Art collection), Carl Haarnack (slavery in books), Elmer Kolfin (slavery in prints and paintings) and Adi Martis (contemporary art). And Gary Schwartz made his research for The Image of the Black in Western Art available to me.

Black beautiful Rubens to Dumas cover
Black beautiful Rubens to Dumas cover

In 2012 my Anniversary book: 100 years Schiller 1912-2012 was published. Initiative, idea, text and editing (ES). Design and photography Monica Schokkenbroek.

Schiller in Parool boekje 26-11-2012 Paul Arnoldussen
Schiller in Parool boekje 26-11-2012 Paul Arnoldussen

In 2013 my book Cobra aan de grachtCobra on the Canal was published by Samsara publications.

In 2014 my essay ‘Painted Blacks and Radical Imagery in the Netherlands (1900-1940)’ was published in The Image of the Black in Western Art Volume V (I). (ed. David Bindman, Henry Louis Gates jr.)

In 2017 I published a book about the black servants at the Court of the Royal Van Oranje family. More than a thousand documents have been found about their lives. (only in Dutch)

Cupido en Sideron Cover 30-8-2017

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me. 

estherschreuderwebsite@gmail.com

contact:  estherschreuderwebsite@gmail.com

8 Comments

 1. Hallo Esther, over de vraag of het Henri Pieck kan zijn, kun je misschien terecht bij het Anton Pieck museum en anders bij de Pieck-kenner Pieter Aurik 038-4214683. Succes!

  1. Dank
   Die tip ga ik zeker volgen. Hopelijk zullen er ook op het stuk van Paul Arnoldussen 11/6 2012 in het Parool nog meer tips binnenkomen.
   Hartelijk dank alvast. Henri Pieck is sowieso intrigerende man (kunstenaar/spion).. Een foto van hem in Schiller zou mooi zijn

 2. Beste Esther,
  Thuis heb ik een schilderij van Schiller. Ooit gekocht op een veiling. het is een portret van de fotograaf Eilders voor zover ik weet. Ik ben het aan het verkopen trouwens, maar het zou leuk zijn als het terugkeert naar het cafe.

 3. Beste Esther,
  Even nog over Gerard Sluyter, beetje mosterd na de maaltijd misschien, maar toch.
  De afbeelding hierboven is 100% zeker een portret van Gerard, lijkt verdomd goed ook nog, ik heb hem zelf gekend. Het portret op de achtergrond is een mij tot op heden onbekend portret van zijn hand.
  Misschien zou je even contact met mij willen opnemen, ik zou het portret van Schiller heel graag willen opnemen op de website van de Stichting Gerard Sluyter, alvast dank en een hartelijke groet.
  Hans van der Leeuw
  Stichting Gerard Sluyter Beheer

 4. Beste Esther

  ik heb begrepen dat u nog schilderij(n)zoekt van de heer Frits Schiller ,ik heb 1 staan.
  Naar mijn mening is deze portret van de heer Frits Schiller zelf.
  Deze is van 1944 pracht van een schilderij grootte is ongeveer 170cm breedte is ongeveer 120cm
  deze schilderij heb ik gekocht 12jaar geleden en nu hangt de schilderij in mijn cafétje,
  als u nog interesse hebt hoor ik het van u.

  vriendelijk gegroet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s