Hotel Schiller (3) Hoeveel nationaliteiten kun je aannemen? Illustrator Oscar Fabrès

Hoeveel nationaliteiten kun je aannemen? Oscar Fabrès een illustrator uit Chili in Amsterdam.

Oscar Fabrès, schilderij Frits Schiller, foto Monica Schokkenbroek
Oscar Fabrès, schilderij Frits Schiller, foto Monica Schokkenbroek

Bij mijn onderzoek in het hotelarchief in 2012 naar de mensen die door de kunstenaar/hotelier Frits Schiller zijn geportretteerd kwam de naam Oscar Fabrès naar voren. In het archief ook de uitnodiging voor zijn huwelijk met Alice Overduin .

De naam zei me niets.  Maar omdat ik de laatste tijd veel onderzoek doe in de oude kranten van de KB, tikte ik zijn naam in het zoekvenster. 78 hits!  Hey, verrassing. Allemaal jaren dertig (van de vorige eeuw natuurlijk).

Helemaal mooi was dat een groot aantal hits cartoons zijn die hij maakte voor Nederlandse kranten, zoals het Algemeen Handelsblad. Een lange serie gaat over Nederlander worden. En wat daar zoal bij komt kijken in de jaren dertig. .

Een andere serie over vakantie in Nederland. Fabrès moet een nieuwsgierige en reislustige aard hebben gehad, want hij is ook gaan kijken in de Nederlands Indie en de Molukken.

Omdat deze reis erg aansloeg bij de lezers van de krant ging hij daarna naar Hongkong, Sjanghai en Japan (op kosten van de krant vermoed ik).

Fabrès was al gewend om grote afstanden af te leggen en zich aan te passen. Hij was een geboren Chileen die naar Parijs verhuisde om te studeren en daar meewerkte als karikaturist aan Le Petit Journal .

Fabres door Foujita in wiens cirkel hij zat

Hij trouwde in 1931 met de Nederlandse schrijfster Alice Overduin en vestigde zich in Amsterdam. Blijkbaar kon hij, ondanks de crisis, toch redelijk aan opdrachten komen in Nederland. In zijn “Nederlandse periode verbleef Fabres veel in Hotel-restaurant-bar Schiller, een plek om opdrachten op te doen. Vandaar ook het portret dat de hotelbaas en kunstschilder Frits Schiller van hem maakte en dat nog steeds in het bezit van de Hoteleigenaren (de Caransas) is. Schiller komt ook meerdere keren voor in zijn illustraties (daarover in de publicatie over 100 jaar Schiller meer)

In 1940 ging Fabres naar New York.  Waarschijnlijk vanwege de inval van de Duitsers in Nederland. Er verscheen in Amerika meteen een boekje van zijn hand met de titel: Little Oscar comes to New York. Alice ging mee zo te zien, want ze werkten samen aan een ander boek.

Vanuit New York werkte Oscar mee aan de patriottische liedjesbundel door de Nederlandse Omroep. Deze Chileense, Franse, Nederlandse Amerikaan voelde zich blijkbaar nog steeds erg verbonden met het kleine landje achter de dijken.

Het archief van Fabrès periode 1940-1960 is te vinden in New York.

Het portret dat Frits Schiller van hem maakte hing in de Brasserie van het Hotel Schiller aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Later meer over de andere portretten die er te zien zijn.

Op deze site meer verhalen over Hotel Restaurant Café Schiller. In 2012 verscheen van mijn hand een boek(je) over dit Cafe-Hotel- Restaurant op het Rembrandtplein.

jaar schiller en presentatie boekje. Met Burgemeester Eberhart van der Laan, Esther Schreuder en Bob Schiller (zoon Hein Schiller)
11 oktober 2012 feest ontbijt 100 jaar schiller en presentatie boekje. Met Burgemeester Eberhart van der Laan, Esther Schreuder en Bob Schiller (zoon Hein Schiller)

Hierin vele geschiedenissen. Onder andere over Buziau, Fien de la Mar, de moord op Pissuisse, De kunstenaar Frits Schiller, De familie Schiller, Eylders en meer.

zie voor meer

Hier de twee linken naar de uitzending van 9 september bij OVT radio over Hotel Schiller honderd jaar: OVT http://www.geschiedenis24.nl/ovt/afleveringen/2012/09-09-2014/Hotel-Schiller.html

Te beluisteren hieronder op 11.23

Link naar Tijd voor Max uitzending http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1289601  Schiller item zit op 0.34 minuten.

Linken naar Schiller verhalen op deze site

>Schiller: social “social Hub” voor kunstenaars en spionnen 

>Schiller: Wie zijn deze mensen op deze schilderijen? 

>Schiller: de nationaliteiten van illustrator Oscar Fabrès

>Schiller: reacties op Parool oproep Engelandvaarders in Schiller  

>Schiller: reacties op Parool oproep: Joods Amsterdam

Heeft u aanvullende informatie over deze geschiedenis en of een inhoudelijke vraag contact : estherschreuderwebsite@gmail.com

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.

For more information  estherschreuderwebsite@gmail.com