•Hotel Schiller (3) Hoeveel nationaliteiten kun je aannemen? Illustrator Oscar Fabrès

Hoeveel nationaliteiten kun je aannemen? Oscar Fabrès een illustrator uit Chili in Amsterdam.

Oscar Fabres door Monica S

Oscar Fabrès, schilderij Frits Schiller, foto Monica Schokkenbroek

Bij onderzoek in het hotelarchief naar de mensen die door de kunstenaar/hotelier Frits Schiller zijn geportretteerd kwam de naam Oscar Fabrès naar voren. In het archief ook de uitnodiging voor zijn huwelijk met Alice Overduin .

De naam zei me niets.  Maar omdat ik de laatste tijd veel onderzoek doe in de oude kranten van de KB, tikte ik zijn naam in de zoekopdracht.

78 hits!  Hey, verrassing. Allemaal jaren dertig (van de vorige eeuw natuurlijk).

Een groot aantal hits zijn cartoons die hij maakte voor Nederlandse kranten, zoals het Algemeen Handelsblad.

Een lange serie gaat over Nederlander worden. En wat daar zoal bij komt kijken in de jaren dertig. .

Een andere serie over vakantie in Nederland. Fabrès moet een nieuwsgierige en reislustige aard hebben gehad, want hij is ook gaan kijken in de Nederlands Indie en de Molukken.

Omdat deze reis erg aansloeg bij de lezers van de krant ging hij daarna naar Hongkong, Sjanghai en Japan (op kosten van de krant vermoed ik).

Fabrès was al gewend om grote afstanden af te leggen en zich aan te passen. Hij was een geboren Chileen die naar Parijs verhuisde om te studeren en daar meewerkte als karikaturist aan Le Petit Journal .

Hij trouwde in 1931 met de Nederlandse schrijfster Alice Overduin en vestigde zich in Amsterdam. Hij kon blijkbaar in deze crisistijd toch redelijk aan opdrachten komen in Nederland.

Fabres kwam veel in Hotel-restaurant-bar Schiller. Vandaar het portret.door Frits Schiller  Het hotel komt ook meerdere keren voor in zijn illustraties (daarover in de publicatie over 100 jaar Schiller meer)

In 1940 gaat Fabres naar New York.  Waarschijnlijk vanwege de inval van de Duitsers in Nederland. Er verschijnt in Amerika meteen een boekje van zijn hand met de titel: Little Oscar comes to New York. Alice gaat met hem mee zo te zien, want ze werken samen aan een ander boek.

Vanuit New York werkte Oscar mee aan de patriottische liedjesbundel door de Nederlandse Omroep.  Deze Chileense, Franse, Nederlandse Amerikaan voelde zich blijkbaar nog steeds erg verbonden met het kleine landje achter de dijken.

Het archief van Fabrès 1940-1960 is te vinden in New York.

Het portret dat Frits Schiller van hem maakte hangt in de Brasserie van het Hotel Schiller aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Later meer over de andere portretten die er te zien zijn.

Op deze site meer verhalen over Hotel Restaurant Café Schiller

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.

For more information  estherschreuderwebsite@gmail.com  

Comments are closed.

%d bloggers like this: