Stichting ArtEsteem

Stichting ArtEsteem

Opgericht in 2002 en is gevestigd in Amsterdam

kvk nummer 34179310

 1. Het doel van de stichting is het bevorderen, initiëren en opdracht geven tot het doen van kunst- en cultuurhistorisch onderzoek en de resultaten daarvan in elke vorm onder de aandacht brengen van het publiek
 2. De stichting tracht dit doel te verwezenlijken door:
 • Het doen van onderzoek en het opdracht geven aan derden tot het doen van onderzoek
 • Het organiseren van tentoonstellingen, lezingen en bijeenkomsten teneinde de resultaten onder de aandacht te brengen van het publiek
 • Het publiceren van artikelen, boeken en andere informatiedragers
 • Alle andere middelen die aan het doel bevorderlijk kunnen zijn.

_____________________________________________________________________________________________________________

Huidige bestuur:

1 Dr. Alette Fleischer

(ArtEsteem oprichter samen met Esther Schreuder)

ArtEsteem project: Zwart verbeeld (later Black is beautiful) samen met Esther Schreuder opgestart

Publications/publicaties en tentoonstellingen (selectie) van Alette Fleischer:

 • www.knaw.nl verschilzicht..pdf
 • “Into the light” in: History of Technology Volume 29
 • “(Ex)changing knowledge and nature at the Cape of Good Hope, circa 1652-1700” in:The Dutch Trading Companies as Knowledge Networks
 • De maaltijd der vrienden : kunstenaars in Bergen 1930-1935
 • Catalogus en samenstelling tentoonstelling – ‘Gestel in Bergen’

Ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling ‘Gestel in Bergen’ (18 mei 2002 – 6 oktober 2002) is een rijk geïllustreerde tentoonstellingscatalogus uitgekomen met de gelijknamige titel, met bijdragen van Marijke Estourgie-Beijer, Alette Fleischer, Eveline Heuves, Jaqueline de Raad en Piet Spijk. Redactie Maarten van Noort. Uitg. Waanders, Zwolle en Museum Kranenburgh, Bergen (nh) 2002

<www.linkedin.com/pub/alette-fleischer/5/641/75b>

____________________________________________________________________________________________________________

2 Herman Keppy (voorzitter van ArtEsteem vanaf start 2002)

Met Tussen Ambon en Amsterdam maakt hij zijn debuut als romanschrijver.

Boeken:

Tussen Ambon en Amsterdam

De op Ambon geboren gebroeders Tehupeiory behoren in 1907 tot de allereerste landskinderen van Nederlands-Indië die studeren in Holland – geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. De oudste had toen al furore gemaakt als auteur van ‘het beste boek ooit door een inlander in het Nederlands geschreven.’ Zijn jongere broer doet in 1909 van zich spreken, wanneer hij terug in Indië zowel een succesvol studiefonds voor de Molukse jeugd opricht als de nog steeds bestaande vakvereniging van Indonesische artsen.
De begaafde dokters Tehupeiory worden in Batavia op handen gedragen door hun patiënten, bruin én blank. Vanwege hun pioniersrol op velerlei gebied worden zij verafgood door hun volksgenoten. Na de Tweede Wereldoorlog en Indonesische onafhankelijkheidsstrijd raken zij echter in de vergetelheid.
Deze roman, gebaseerd op het omvangrijke privé-archief van de jongste broer, verhaalt over hun fascinerende leven en loopbaan, zonder voorbij te gaan aan de persoonlijke tragiek die schuilging achter de successen. Tegelijkertijd wordt een blik geboden op de laatste vijftig jaar Nederlandse overheersing van Indonesië, gezien vanuit de ogen van een intellectuele elite die, balancerend tussen haat en liefde voor het moederland, uiteindelijk voor het vaderland kiest.

Flat River Flamingo

Missouri, een prachtige bosrijke staat met een aangenaam klimaat die de geschiedenis ademt van het Wilde Westen. De held -Martin Selano laat een saaie kantoorbaan, hopeloze liefdes en de deprimerende jeugdcultuur van punk en krakersrellen in Amsterdam achter zich om in Amerika te studeren en basketball te spelen. Het verhaal volgt Martin negen maanden kriskras door Missouri op weg naar de finale van het regionale kampioenschap en elders.

Pendek, korte verhalen over Indische levens (uitgeverij West) 2013

In Pendek laat Keppy Indische en Molukse Nederlanders aan het woord met verrassende, vaak pijnlijk en steeds roerende verhalen die tot een eeuw terug gaan en cruciale momenten in hun levensgeschiedenis betreffen: scholing in Indië, de Tweede Wereldoorlog, het verzet, de Bersiap, de repatriëring en de verovering van Hollandse harten.

zie voor meer  en recente publicaties: <www.hermankeppy.com>

___________________________________________________________________________________________________________

3 Carl Haarnack (bestuurslid ArtEsteem vanaf 2005)

ArtEsteem project: Black is beautiful, Rubens tot Dumas (adviseur, essay in catalogus)

Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkzaam in de financiële sector. Vanuit zijn passie voor zeldzame en bijzondere uitgaven die te maken hebben met Suriname richtte hij Buku – Bibliotheca Surinamica op:
een verzameling van boeken, kaarten, prenten, ansichten en foto’s waarin Suriname centraal staat. Via zijn website http://www.buku.nl probeert hij zijn verzameling toegankelijk te maken voor een groter publiek. Daarnaast publiceert hij regelmatig over de geschiedenis van Suriname. Hij is één van de auteurs van Black is Beautiful, Rubens tot Dumas (2008). Bovendien was Carl Haarnack binnen Building Stones, een mentorproject en een kennis/netwerkprogramma voor de erfgoedsector gericht op jonge erfgoedtalenten, mentee van Richard Hermans, directeur van Erfgoed Nederland.

<http://bukubooks.wordpress.com> site van de verzamelaar Carl Haarnack

___________________________________________________________________________________________________

4 Esther Schreuder bestuurslid va 2002 zie About me 

____________________________________________________________________________________________________

Oud bestuursleden

 • Vincent Boele
 • Bart Stroomberg
 • Ellen Ombre
 • Peter Polak
 • Marianne Maasland

___________________________________________________________________________________________________

Projecten ArtEsteem

 1. Zwart verbeeld (later Black is beautiful Rubens tot Dumas) Research en tentoonstelling afgerond. Zie pagina Black is beautiful op deze site.
 2. Indisch verzet Eerste deel afgerond. Op dit moment opstart 2e deel door Heman Keppy.
 3. Erfgoed van de oorlog boek, project ArtEsteem Herman Keppy   Pagina uit boek ERfgoed van de oorlog. De oogst van het programma. ArtEsteem Project Herman Keppy

Bovenstaande projecten zijn afgerond

Momenteel 2014-2017

4 Sideron en Cupido.

Een boek bij uitgeverij Balans en een tentoonstelling bij het Haags Historisch Museum over de zwarte bedienden van Stadhouder Willem V.

Dit project is inmiddels afgerond. Zie voor meer informatie hierover deze site.

Projecten werden, via ArtEsteem, ondersteund door o.a: 

Amsterdams fonds voor de kunst, VSB fonds, Mondriaan Stichting, Ministerie VWS, Gravin van Bylandt stichting