Willem Frederik Cupido ⇒Wilhelmina Cupido ⇒ 3 Josephine Hehl ⇒ Christiaan Hubertus Hemmes ⇒ Johannes Christiaan Hemmes

Willem Frederik Cupido ⇒ Wilhelmina Cupido ⇒ Josephine Henriette C.S. Hehl ⇒ Christiaan Hubertus Hemmes ⇒ Johannes Christiaan Hemmes ⇒ Johannes Christiaan Hemmes

detail Cupido Rijksmuseum
Cupido op circa 10 jarige leeftijd. Collectie Rijksmuseum

Willem Frederik Cupido was een jongetje van ongeveer zeven jaar, geboren aan de kust van Guinea, dat in 1766 aan stadhouder Willem V werd gegeven. Hij zou zijn hele leven in dienst blijven van de stadhouder. In 1806 stierf hij in Dietz. Hij was inmiddels getrouwd en had op dat moment twee levende kinderen.

Mooie handtekening Cupido voor site
Collectie Koninklijke verzamelingen

De nazaten van Willem Frederik Cupido:

Willem Frederik Cupido (kust van Guinea circa 1758-1806 Dietz) trouwde in 1802 met Catharina Löwe uit Wetzlar.

Zij kregen drie kinderen: Wilhelmina Cupido, Willem Frederik Cupido en Frederik Cupido. Bij de doop van Willem Frederik Cupido waren Willem V en Wilhelmina van Pruisen aanwezig. Het jongetje stierf de volgende dag aan krampen. Frederik Cupido werd niet ouder dan een jaar.

Dochter Wilhelmina Cupido (1802-1862) bereikte wel de volwassen leeftijd en kreeg met de blonde Dillenburger Gottfried Hehl in Nederland vijf kinderen.

Bladen bevolkingsregister Hehl Cupido
bevolkingsregister in Bladel

Josephina Henriette Christina Sophia Hehl (Ginneken 1-1-1836- 20-7-1897 Den Haag) was het eerste kind dat binnen de echt geboren werd. Hiervoor had Wilhelmina al een dochter, Wilhelmina,  en zoon, Godefridus Wilhelmus, van de zelfde vader gekregen. Dochter Josephina H.C.S. Hehl trouwde in 1859 in Den Helder met Cornelis Hemmes, bediende bij de adelborsten in Den Helder. Ze heeft dan al een kind dat door Hemmes erkend wordt. Ze kregen in totaal zeven kinderen. Sophia Hemmes  Pieternella Antonia Hemmes, Maria Wilhelmina Hemmes, Johannes Godefridus Hemmes, Christiaan Hubertus Hemmes, Wilhelmina Sophia Maria Cornelia Hemmes en Cornelia Huberta Johanna Hemmes.

Pantserschip Guinea in de haven van Den Helder, Willem Frederik Boelsums, 1895 - 1915 RP-F-00-1125
Pantserschip Guinea in de haven van Den Helder 1895 – 1915, collectie Rijksmuseum

Het gezin verhuisde naar Den Haag. 

Hun tweede zoon Christiaan Hubertus Hemmes (Den Helder 1869  – 1946 Den Haag) werd arbeider en bleker en trouwde in 1900 met de strijkster Elisabeth Johanna Maria Piekaar. Ze kregen datzelfde jaar een zoon: Johannes Christiaan Hemmes (1900- 1938). Het echtpaar is waarschijnlijk in 1916 in Den Haag gescheiden. Johannes Christiaan Hemmes zou in 1938 op het schip Kinross in de Rode Zee zijn overleden.

Zie elders op deze site voor de andere kinderen.

Het Haags Historisch Museum organiseert 21 juni 2018 een (besloten) nazaten dag. Zie https://www.haagshistorischmuseum.nl/nieuws/avondprogramma-nazaten-cupido

Mocht iemand meer informatie hebben over dit deel van de stamboom: contact estherschreuderwebsite@gmail.com

Over het leven van de voorvader Willem Frederik Cupido en zijn collega Guan Anthony Sideron is een boek verschenen: