Dali in Noord-Brabants Museum

Nog te zien in het Noord-Brabants Museum tot 21 november Dali en niets anders.

Dali en niets anders
Dali en niets anders 2021

De tentoonstelling deed mij onmiddellijk denken aan de memoires van cineast Luis Buñuel in Mijn laatste snik. Discrete herinneringen. Ik las het begin jaren tachtig, heerlijk boek. Buñuel (Nederlandse vertaling) op p 72 over Dali:

‘Salvador Dali, zoon van een notaris uit Figueras in Catalonië, kwam drie jaar na mij in de Residencia. Hij wilde naar de Academie voor beeldende kunst en wij noemden hem, waarom weet ik niet, de Tsjechoslowaakse schilder’.

Toen ik op een morgen door een gang van de Residencia liep en de deur van zijn kamer open zag staan, wierp ik een blik naar binnen. Ik zag een groot portret waar hij de laatste hand aan legde en dat me sterk aansprak. Onmiddellijk zei ik tegen Lorca en tegen de anderen ‘De Tsjechoslowaakse schilder is bijna klaar met een heel mooi portret’.

Allemaal begaven ze zich naar zijn kamer, bewonderden het schilderij en Dali was opgenomen in onze groep. In feit werd hij, met Federico, mijn beste vriend. We waren met zijn drieën bijna onafscheidelijk, te meer daar Lorca voor Dali een ware hartstocht koesterde, die Dali onverschillig liet.

Hij was een verlegen jongeman met een zware , diepe stem, heel langhaar dat hij later liet afknippen, hij wist niet goed weg met de dagelijkse eisen des levens en was erg vreemd gekleed.’

Dali tentoonstelling Noord-Brabants Museum
Dali tentoonstelling Noord-Brabants Museum

Buñuel op p 204 over Dali:

‘Toen hij voor het eerst in New York kwam, in het begin van de jaren dertig- de reis was georganiseerd door een schilderijenhandelaar – werd hij voorgesteld aan miljardairs, tot wie hij zich al erg aangetrokken voelde, en uitgenodigd op een gemaskerd bal. Heel Amerika had op dat moment een trauma van de ontvoering van de Lindbergh-baby, het kind van de beroemde piloot. Op dat bal kwam Gala binnen in kinderkleren, met bloedstrepen over haar gezicht, haar hals en haar schouders. Dali zei terwijl hij haar voorstelde: ‘Ze is verkleed als vermoorde Lindbergh-baby’. Dat viel totaal niet in goede aarde’

Dali tentoonstelling Noord-Brabants Museum
Dali tentoonstelling Noord-Brabants Museum

In de tentoonstelling is een zaal gevuld met Dali ‘modificaties’ van het werk van Goya.

Dali tentoonstelling Noord-Brabants Museum
Dali tentoonstelling Noord-Brabants Museum

De tentoonstelling is mooi vormgegeven. De inhoud vooral drukwerk. Hieronder een impressie:

Dali / Goya

Citaten uit Luis Bunuel, Mijn Laatste snik. Discrete herinneringen (vert. Jeanne Holierhoek), 1983

About me:

In 2008 I was guest curator of the exhibition Black is beautiful. Rubens to Dumas. Important advisors Elizabeth McGrath (Rubens and colleagues, Warburg institute Image of the Black in Western Art collection), Carl Haarnack (slavery in books), Elmer Kolfin (slavery in prints and paintings) en Adi Martis (contemporary art). Gary Schwartz made his research for The Image of the Black in Western Art available to me.

Black beautiful Rubens to Dumas cover

In 2012 my Anniversary book: 100 years Schiller 1912-2012 was published. Initiative, idea, text and editing (ES). Design and photography Monica Schokkenbroek.

Schiller in Parool boekje 26-11-2012 Paul Arnoldussen
Schiller in Parool boekje 26-11-2012 Paul Arnoldussen

In 2013 my book Cobra aan de gracht / Cobra on the Canal was published by Samsara publications.

In 2014 my essay ‘Painted Blacks and Radical Imagery in the Netherlands (1900-1940)’ was published in The Image of the Black in Western Art Volume V (I). (ed. David Bindman, Henry Louis Gates jr.)

(About f.i. On the terras, by Nola Hatterman but also Jan Sluijters, Kees van Dongen, Irma Stern and more)

In 2017 I published a book about the black servants at the Court of the Royal Van Oranje family. More than a thousand documents have been found about their lives. (only in Dutch)

Cupido en Sideron Cover 30-8-2017

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.

estherschreuderwebsite@gmail.com

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s