Maart 2020: Buckinham Palace tentoonstelling over George IV

Interessante tentoonstelling over de Britse koning George IV met veel topstukken.

George IV toen hij nog de prince of Wales was, sir William Beechey, 1803

George IV: Art & Spectacle was een goed gemaakte en breed opgezette tentoonstelling over één persoon. Er waren veel verrassingen.

Wie was George IV?

George was de oudste zoon van koning George III en Charlotte (zij wordt nu in de Netflix serie Bridgerton gespeeld door een actrice ‘van kleur’). In totaal kregen zijn ouders 15 kinderen. De Georges zijn van het huis Van Hannover. Ze waren dan goed bevriend met de laatste stadhouder Willem V en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen en hadden veel contact toen het stadhouderlijk echtpaar van 1795 tot 1802 in Groot Brittannië verbleef.

Koning George IV (1762-1830) van Groot Brittannië was een groot kunstverzamelaar. En veel van wat hij verzamelde bevindt zich nog steeds in de Britse Koninklijke Collectie.

De drie oudste zusters van George IV: prinses Charlotte, Augusta en Elizabeth. Geschilderd door Thomas Gainsborough. 1783-4

George IV was een dwarsligger binnen het gezin en kreeg al op jonge leeftijd een reputatie als vrouwenjager en dandy. Hoewel hij militaire ambities had mocht die niet navolgen, omdat het koningschap op hem wachtte. In 1795 trouwde hij met zijn volle nicht Caroline van Brunswijk.

Buckinham Palace maart 2020

George IV: Art & spectacle in Buckingham Palace: Le Chevalier

Mijn oog viel al snel op een schilderij dat ik tot dan toe alleen van plaatjes kenden. Het is een, in kleine kring, heel bekend werk van Alexandre-Auguste Robineau: The Fencing-Match between the Chevalier de Saint-Georges and the Chevalier d’Eon 1787-9 .

Het is op zich al een verrassende voorstelling; deze heer schermend met een aanvallende vrouw. Maar de werkelijkheid achter dit werk is nog onverwachtser .

Want de schermende vrouw is in werkelijkheid een man, die zich graag in vrouwenkleren stak, een diplomaat, spion en gedecoreerd soldaat. Hij leefde op dat moment als een vrouw in Londen en hield schermwedstrijden. De op het oog witte man is de beroemde Joseph Bologne le Chevalier de St George, een man ‘van kleur’. Hij was meester schermer, componist, dirigent, violist, legerleider en zeer populair bij vrouwen. Mozart hoorde onder zijn kennissen. Deze ‘wonderman’ was geboren op het Franse Caribische eiland Guadeloupe. Zijn moeder leefde daar in slavernij zijn vader was de witte Fransman George de Bologne de Saint-George. De laatste nam zijn zoon mee naar Frankrijk waar hij een opleiding kreeg. Ten tijde van de Franse Revolutie voerde hij korte tijd een ‘zwart’ Frans regiment aan.

William Ward, Chevalier de Saint-George Bibliotheque Nationale de Prance (niet op de tentoonstelling in Buckingham Palace.)

Op het schilderij met de twee kleurrijke schermende heren is in de achtergrond George IV te zien die dan nog ‘the prince of Wales’ is.

George was een gepassioneerd lezer. Een van zijn favoriete auteurs was de schrijfster Jean Austen. Hij had in elke residentie een serie boeken van haar. Hoewel Austen kritisch was op hoe George zijn vrouw Caroline behandelde droeg ze wel het boek Emma aan hem op.

Jean Ausen, Emma: in drie delen 1816

Naast boeken en objecten verzamelde George prenten met scenes uit het theater, zoals deze serie met David Garrick, destijds een gevierd acteur.

Kern van de tentoonstelling vormde echter de vele meesterwerken die hij in zijn collectie opnam. Hierbij een selectie van wat er te zien was.

Bijvoorbeeld: De Doop van de Kamerling van Jan Both hier direct onder en daarna een prachtig vrouwenportret van Rembrandt.

En verder:

Tot zover deze wandeling door de tentoonstelling. Hij is nog open, maar hoelang?

Tot zover de tentoonstelling in Buckinham Palace.

About me EN:

In 2008 I was guest curator of the exhibition Black is beautiful. Rubens to Dumas. Important advisors: Elizabeth McGrath (Rubens and colleagues, Warburg institute Image of the Black in Western Art collection), Carl Haarnack (slavery in books), Elmer Kolfin (slavery in prints and paintings) en Adi Martis (contemporary art). Gary Schwartz made his research for The Image of the Black in Western Art available to me.

Black beautiful Rubens to Dumas cover
Black beautiful Rubens to Dumas cover

In 2014 my essay ‘Painted Blacks and Radical Imagery in the Netherlands (1900-1940)’ was published in The Image of the Black in Western Art Volume V (I). (ed. David Bindman, Henry Louis Gates jr.)

This image has an empty alt attribute; its file name is the-image-of-the-black-in-western-art.jpg

In 2017 I published a book about the black servants at the Court of the Royal Van Oranje family. More than a thousand documents have been found about their lives. (only in Dutch)

Cupido en Sideron Cover 30-8-2017

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.

estherschreuderwebsite@gmail.com

1 Comment

  1. Hallo Esther,

    Dank je wel voor alle mooie plaatjes en verhalen

    Lieve groet van Therese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s