DIY: Do It Yourself van Keith Haring in Bozar

In Brussel is op dit moment een goedgemaakte tentoonstelling te zien over Keith Haring. In deze tentoonstelling is veel aandacht voor de sfeer van de jaren zeventig en tachtig en voor de politieke en maatschappelijke ‘drive’ achter Harings werken en activiteiten. De DYI sfeer is, vind ik, heel goed weergegeven.

Tentoonstellingstekst: ‘De straten van New York boden Haring zowel inspiratie als materiaal om mee te werken (…) Hij begon te werken op dekzeil in felgekleurd vinyl- wat hij daarna heel vaak zou doen – toen hij het arbeiders ter bescherming over hun werktuigen zag leggen. Hij besefte onmiddellijk dat dit een goedkoop alternatief voor schildersdoek was en dat hij hiermee grote werken kon maken. Hij wilde een directe communicatielijn met een zo breed mogelijk publiek. Werken in de straten van New York bood hem daar de kans toe. ‘ In zijn dagboek schreef hij ‘veel mensen namen de tijd om halt te houden en te kijken (…) of om met mij te discussiëren’. ‘Er is een publiek waaraan wordt voorbijgegaan (…) Ze staan open voor kunst als de kunst openstaat voor hen.’

Hieronder een overzicht van de tentoonstelling. Veel aandacht voor de opkomst en destructieve invloed van de ziekte AIDS in die periode (Haring stierf er aan), strijd tegen racisme en het New Yorkse nachtleven in die jaren. Op de tentoonstellingen liepen diverse middelbare school klassen rond.

Haring tekende op alles wat hij tegenkwam: motorkappen van taxi’s, meubels, bouwzeilen, kleren…

In zijn dagboeken schreef Haring: ‘Het belangrijkste is niet de techniek, maar dat je kunt tekenen en evenwicht bereiken. De schilderijen doen uiteraard aan Léger denken, maar ook aan traditionele vormen van de oorspronkelijke bevolking van Afrika en Amerika – niet dat ik ze imiteer, het gaat om de kwaliteit van hun tekeningen.’

Zijn tekeningen zijn doorgaans zwart omlijst, zoals de cartoons die hij als kind bewonderde. Hoewel sommige wel storyboards lijken, gaf hij zijn werken geen duidelijke betekenis mee, want in zijn eigen ogen had hij ‘een werkelijkheid geschapen die pas volledig is als anderen er hun mening over te kennen geven’ (tekst uit de tentoonstelling)

The End. …… Mooi gemaakt wederom door het Bozar team.

Een aanrader om te bekijken. Ook zeer geschikt voor pubers.

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.

For more information estherschreuderwebsite@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s