Een bijzonder schilderij is opgedoken

Een paar jaar geleden was ik samen met Jean Jacques Vrij opzoek naar het portret van Jan Wichers door Adriaen (Adriaan) de Lelie. Bij de RKD was een oude zwart wit afbeelding bekend uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Daarop is te zien dat het om een kwalitatief goed schilderij moet gaan. De compositie is spannend en de twee mensen zijn heel goed en met een uitgesproken karaktervolle gezichtsuitdrukking weergegeven.

Adriaan Lelie Portret van Jan Gerhard Wichers (1745-1808), 1784 gedateerd

Ik wilde dit werk van deze bekende achttiende-eeuwse kunstenaar heel graag tonen op de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof.  Want Wichers kwam in de periode, waar de tentoonstelling over ging, aan het hof bij de familie Van Oranje. Maar het lukte ons niet het schilderij te vinden. Wel kwam het portretje van Jan Wicherides boven water, de zoon van Jan Wichers met Adjuba van Hesterslust, en dat werd in de tentoonstelling opgenomen. (meer hierover elders op deze site)

Wicherides DSC_2386

De zoektocht werd gestaakt, ook een beetje met het idee dat het misschien verloren was gegaan.  Op deze site plaatste ik een oproep, voor je kan niet weten. En dat bleek geen vergeefse moeite. Iemand zag die oproep en nam contact op met de mededeling dat hij dacht te weten waar het was. Zijn vermoeden bleek te kloppen. En we brachten kort geleden een bezoek aan de huidige de eigenaren.

Hierbij een foto in kleur.

Adriaen de Lelie Jan Wichers en jonge bediende of slaaf

Het werk blijkt in goede conditie. Zo goed dat het heel goed in een tentoonstelling opgenomen kan worden. Daarom verzocht ik, namens Carl Haarnack, aan de eigenaren  of het op de aanstaande Grote Suriname tentoonstelling in de Nieuwe Kerk getoond mag worden. Haarnack gaat in die tentoonstelling met meerder objecten aandacht besteden aan deze bekende gouverneur van Suriname. De eigenaren vonden het gelukkig goed. Vanaf begin oktober 2019 is het, na lang uit het oog te zijn verloren, voor iedereen te zien.

Jean Jacques Vrij komt mogelijk met nieuw onderzoek naar Jan Wichers en naar de jongen die naast hem staat. Hopelijk wordt dan ook zijn naam bekend gemaakt.

Over Wicherides 

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.

estherschreuderwebsite@gmail.com

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s