‘D-Day has come’ 75 jaar geleden

Precies 75 jaar geleden stierven tienduizenden mannen en jonge jongens, soms niet ouder dan 15 jaar, op de stranden van Normandië.  Het was 6 juni 1944 en die invasie wordt nu gezien als het begin van het einde van het Derde Rijk met zijn totalitaire dictatuur. Maar de Russen hebben natuurlijk, aan het oostfront, een even zo grote doorslaggevende bijdrage geleverd.

Het zou, na D-Day,  nog maanden duren voor de geallieerden bij Dachau, een groot opgezet concentratiekamp van de SS ten Noorden van München om politieke tegenstanders in op te sluiten, arriveerden. Dit oudste kamp was al in 1933 in werking gesteld. In het kamp werden al vroeg vreselijk straffen ingevoerd, zoals ‘paalbinden’ en het ging als voorbeeld dienen voor de ander kampen.

Een van de honderden nakomelingen van Willem Frederik Cupido, het Afrikaanse jongetje dat op ongeveer zevenjarige leeftijd in dienst kwam bij stadhouder Willem V, zat gevangen in dit kamp.

detail Cupido Rijksmuseum
Willem Frederik Cupido

Het gaat om Johannes Cornelis Felix  geboren in 1899 in Den Haag. Hij was de zoon van Karel Felix en Leonardina Varrosieau. Leonardina was een kleindochter van Cupido’s dochter Wilhelmina Cupido.

Willem Frederik Cupido – Wilhelmina Cupido – Wilhelmina Godefrida Hehl – Leonardina Varrosieau – Johannes Cornelis Felix.

Johannes was, net als de meeste nakomelingen van Cupido, een handwerksman en koopman. Hij werd, waarschijnlijk vanwege verzetswerk of politieke tegenstand, op 26 mei 1944 in Dachau geïnterneerd. Kort voor D-Day dus. (het waarom moet nog uitgezocht worden). Iets minder dan een jaar later, op 29 april 1945 maakte hij de bevrijding van het kamp door de Amerikanen nog mee. Maar dit bleek te laat voor hem. Tien dagen later overleed hij.

zie ook http://www.dachau.nl/fotos/ van Lee Miller die de Nederlanders fotografeerde bij het vieren van de verjaardag van Prinses Juliana op 30 April. Misschien staat Johannes Felix er op.

Anderen nakomelingen van Cupido sneuvelden, al dan niet in kampen, in wat toen nog Nederlands Indië heette. (zie elders op deze site de familie Hehl, Dubois en Brittijn).

Met de nakomelingen van Cupido kan een groot deel van de geschiedenis van Nederland, en de relatie van Nederland tot een groot deel van de wereld, verteld worden.

Met dank aan Betsy Eimers die mij een nu bijna complete stamboom van Cupido opstuurde.

Inleiding van het boek Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van Oranje hier.

Voor meer info contact : estherschreuderwebsite@gmail.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s