Precies 212 jaar geleden stierf in de middag van 13 maart: Willem Frederik Cupido

Inhuldiging van de prins van Oranje in Dillenburg op 9 december 1801. Achter op de koets is Cupido te zien, die een paar weken later in Dillenburg trouwt. Atlas van Stolk Rotterdam
Inhuldiging van de prins van Oranje in Dillenburg op 9 december 1801. Achter op de koets is Cupido te zien, die een paar weken later in Dillenburg trouwt. Atlas van Stolk Rotterdam

detail 1801 Dillenburg Cupido Willem V

Bovenstaande prent is waarschijnlijk de laatste afbeelding waarop Cupido te zien is. Hij staat achterop de koets waarmee Willem V in 1801 Dillenburg is aangekomen. Een paar maanden later zou Willem Frederik Cupido in 1802 trouwen met Catharina Löwe uit Wenzlar.

Op 14 maart 1806 werd onderstaande brief naar Willem V gestuurd, die met zijn vrouw, Wilhelmina van Pruisen, in Brunswijk verbleef. De kamerdienaar van Willem V, Cupido, bleek de vorige dag in de middag te zijn overleden.

Detail Heerdt bericht overlijden Cupidon aan Willem V 1806 collectie Koninklijke Verzamelingen
Detail Bericht overlijden Cupido aan Willem V 1806 collectie Koninklijke Verzamelingen

Cupido’s familie bestond op dat moment uit een vrouw, een dochtertje Wilhelmina en een zoontje Frederik. Een tweede zoontje, Willem Frederik Cupido, was een paar jaar eerder overleden.

De voormalige stadhouder Willem V reageerde aangeslagen op de dood van zijn kamerdienaar. De dan bijna vijftigjarige Cupido was precies 40 jaar bij hem in dienst geweest. Hij zorgde ervoor dat Cupido’s weduwe en kinderen financieel ondersteund werden door het hof. Nog net op tijd want Willem V stierf een paar weken later: op 9 april 1806.

Cupido is met zijn collega Guan Anthony Sideron op verschillende kunstwerken terug te vinden in het gezelschap van de familie Van Oranje.

Zoals hier in Den Haag op het schilderij van Hendrik Pothoven uit 1781.

Hendrik Pothoven detail Haagse kermis
Detail uit Bezoek van de stadhouderlijke familie aan de Haagse kermis, Hendrik Pothoven 1781, Haags Historisch Museum

Zie voor meer over deze geschiedenis:

Cupido en Sideron Cover 30-8-2017
Uitgeverij Balans ISBN 078 94 6000 3508 1

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.
estherschreuderwebsite@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s