Wat deed kamerdienaar Cupido ?

Hendrik Pothoven, Haagse kermis met stadhouder Willem V en in zijn gevolg Cupido en Cedron
Detail: Hendrik Pothoven, Het Buitenhof tijdens de Haagse kermis met de stadhouderlijke familie. Cupido en Sideron begeleiden Willem V en Wilhelmina van Pruisen. Een jaar later worden de twee jonge mannen benoemd tot kamerdienaar. Collectie Haags Historisch Museum.

Wat deed kamerdienaar Cupido zoal: een tipje van de sluier.

Zoals boven te zien is was Cupido meestal in het gezelschap van de stadhouderlijke familie. Hierbij deelde hij geld uit aan arme mensen. In April en tijdens het bezoek van de jaarlijkse kermis in 1792 gaf Cupido bijvoorbeeld geld aan een arme vrouw.

DSC_2354 Cupido voor een arme vrouw april 1792Een maand later gaf zijn collega Cuntz een bedrag aan een opmerkelijk tweetal

20170120_140844 1792 Cupido voor arme vrouw 10.10 Cuntz Oostheim 100 kermis
Collectie Koninklijke Verzamelingen

Een paar maanden later deelt Cupido ook zelf geld uit aan iemand met een Afrikaanse afkomst.

DSC_2378 Cupido aan een arme neger 1792 september

Het uitdelen van geld was een dagelijkse bezigheid waar iedereen aan het hof zich mee bezighield.

DSC_2308 Cupido voor een arme jood
Collectie Koninklijke Verzamelingen

Aan bovenstaande notitie is te zien dat Cupido bij een souper aanwezig was en zorgde voor de betaling van een muzikant die mogelijk als liefdadigheid mocht optreden (er waren vaste musici in dienst). Of hij zelf kon bepalen wie geld kreeg is niet duidelijk.

Zeker is dat Cupido de stadhouder en zijn vrouw op reizen begeleidde, zoals bij het relatief kleine gezelschap in 1789. Stalmeester Drevon noteerde zorgvuldig de volgorde en samenstelling van de koetsen en wagens.

In de eerste koets zaten Willem V, Wilhelmina van Pruisen en de erfprins (de latere koning Willem I). In de tweede hofdame freule van Wassenaar en enkele pages (jongens van adel). In de derde de kamervrouwen van Wilhelmina en kamerdienaar Gontier van de freule Van Wassenaar.  In de vierde drie kamerdienaren waaronder Cupido en hof arts Schenk. De rest van het gezelschap volgde in chaises.

DSC_1467 Cupido in wagen met vier paarden
Collectie Gelders Archief.

Soms had Cupido zelf de leiding over een reisgezelschap.

Op de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof,  in het Haags Historisch Museum,  is op dit gebied, een bijzonder document te zien uit de Koninklijke Archieven.  Het is bijzonder omdat in financiële reisverslagen meestal niet alle namen werden genoemd. Hier wel en zo is af te lezen dat Cupido’s de leiding had (hij is nr 1 en de hoogste in rang). De groep reisde met spullen van het hof via Amersfoort en Amsterdam naar Leeuwarden.

DSC_2415 Cupido reis Dieren naar Leeuwarden 1791
Detail documenten. De hele reis staat hieronder beschreven. Collectie: Koninklijke Verzamelingen

Dit zijn maar enkele voorbeelden van documenten waarin Willem Frederik Cupido staat vermeld.

Aan deze documenten is onder andere af te lezen dat Cupido en zijn collega Guan Anthony Sideron zeker niet de enige mensen met een Afrikaanse uiterlijk in Den Haag en de Republiek waren. Er zijn veel meer voorbeelden als hierboven. Hierin worden regelmatig namen genoemd, waardoor is vast te stellen om wie het gaat. Nieuwsgierigen zie verder in: Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van Oranje.

Cupido en Sideron Cover 30-8-2017
Uitgeverij Balans ISBN 078 94 6000 3508 1

 

Contact: estherschreuderwebsite@gmail.com

Zie ook: de herkomst van Cupido en de vele nakomelingen van Cupido op deze site (meerdere pagina’s en posts) .

2 Comments

  1. Hoi Esther, wat interessant toch allemaal! Weet jij waar Cupido verbleef toen hij 10 stuivers? aan een
    ‘arme neeger’ gaf? Quaco vertrok dat jaar naar Batavia, nadat hij weggestuurd was van Rosendael. Vandaar mijn vraag, ofwel, je weet maar nooit. Groet, Ineke

    1. Hi Ineke, Dank!
      Volgens mijn gegevens zijn het niet 10 stuivers maar 10 gulden die hij geeft. Dat is een vrij normale gift. Meestal is het 10 gulden 10. Ik zal kijken waar het hof toen was, misschien het Loo. Hartelijke groet Esther

Comments are closed.