Onthulling over: De werkelijkheid van Karel Appel?

Are you famous

Over het imago van Karel Appel

Zaterdag 16 januari 2016 ging in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling Karel Appel open. De dag voor de opening verscheen in de Volkskrant een recensie waarin de indruk lijkt te worden gewekt dat de tentoonstelling met een onthulling over Karel Appel begint.

Namelijk: Het atelier in de film De werkelijkheid van Karel Appel (1962) van Jan Vrijman is niet echt Karel Appels atelier.

Citaten uit de recensie van Anna van Leeuwen in de Volkskrant :

“Franz Kaiser heeft een missie. Hij wil het cliché beeld van Karel Appel omverwerpen, tonen dat de kunstenaar meer was dan een ongeleid projectiel, een woest schilderbeest. (…) Vrijman filmde de “barbaar” door een gat in het schildersdoek, zodat de woeste schilder niet alleen het doek aan lijkt te vallen maar ook de kijker zelf. De opzwepende jazz van Dizzy Gillespie en de elektronische klanken (‘Musique Barbare’) die Appel zelf maakte, versterken de indruk getuige te zijn van een wildemansdans. (…) Kaiser denkt een manier gevonden te hebben om deze documentaire te gebruiken in de tentoonstelling. Bij de entree laat hij een fragment zien, maar ook foto’s die een kijkje achter de schermen geven. Daaruit blijkt dat het atelier speciaal voor de documentaire was ingericht, dat die “werkelijkheid” waarin we zijn gaan geloven, in scène is gezet. Het was niet eens Appels eigen atelier’

Wist niemand dit? En belangrijker: maakt het uit voor zijn imago?

Wat klopt: Je wordt in de film op het verkeerde been gezet door enkele scènes in Parijs. De illusie wordt hiermee gewekt dat de film zich daar afspeelt en dat je daar Appel aan het werk ziet.

Maar dat dit bedrog nu pas wordt onthuld is onzin.  Het was al bekend vanaf het moment dat de film werd gemaakt. Het stond zelfs in de Telegraaf !

De Telegraaf 25-11-1961

De telegraaf 25-11--1961

Deed en doet die kennis afbreuk aan het imago, dat de filmer én de kunstenaar hebben neergezet? Nee. Was Appel slachtoffer van een visie van Jan Vrijman. Nee.

Appel heeft geheel vrijwillig meegewerkt, hij heeft zelfs zijn vriend Gillespie ingeschakeld en daarenboven ook Musique Barbare gemaakt voor de film. Deze muziekbijdrage van de kunstenaar is een van de elementen die film tot meesterstuk heeft gemaakt.

Appel muziek

Naast de muziek is natuurlijk nog unieker dat Appel gefilmd werd door een schilderij. Er is geen afstand meer, de kijker wordt hierdoor zelf aangevallen door Appel, zoals de recensente van de Volkskrant ook scherp opmerkt.

Appel gaf dit doek aan Vrijman cadeau. De tekst op het doek Door een DAAD aan het daglicht getreden om zijn schoonheid te tonen.

Dat Appel later van het, in de jaren zestig gecreëerde, imago af wilde en anders ging werken doet niets aan de film af. Het is een tijdsdocument.  Schilderkunst, muziek, filmkunst en performance vallen samen.

Ad knipsel

Dat er nu op de tentoonstelling in Den Haag voorstudies getoond worden is interessant. Het bewijst dat Appel ook met een vooropgezet plan kon werken.

Maar, het ontkracht niet de “spontane” uitbarsting van Appel in de film.

Hij zal waarschijnlijk altijd wel schema’s in zijn hoofd gehad hebben, die van zijn klassieke opleiding, nieuwe van hemzelf en soms elementen die hij bij concurrenten zag.

Dit alles maakt Appel alleen maar interessanter.

Appel wist heel goed wat hij deed. Hij wist precies op welk moment hij welke bemiddelaars nodig had. De belangrijkste waren onder andere museum directeur Willem Sandberg, mede Cobra lid Michel Ragon, daarna galeriehouder Martha Jackson en later natuurlijk museum directeur Rudi Fuchs.

Vrijman hoort ook in de lijst. Appel zal later weer aan verschillende films van Jan Vrijman over Cobra en over Karel Appel zelf meewerken. Zoals de film: Ik ben er alleen als ik achter mijn doek sta 1989 (over Karel Appel) en Cobra, opstand tegen de orde 1988.

De ‘missie’ van de curator, om Karel Appel breder neer te zetten, lijkt mij een heel goed streven en terecht, alleen jammer dat hij dat ten koste van de film van Jan Vrijman lijkt te doen aan de hand van de ‘onthulling” dat het atelier niet in Parijs was, maar in Kasteel Groeneveld.

De film heeft Karel Appel wereldwijd onder de aandacht gebracht, mede door de vele prijzen die hij won in verschillende landen.

. Gouden Beer Berlijn Bekroning Spanje 1965 Filmprijs Vrijman Argentinie 1966 Barcelona 28-10-63

Jan Vrijman zou later het IDFA oprichten.

Vrijman en Idfa

Om verdere misverstanden over de film te voorkomen heb ik hier alvast het een en ander op een rij gezet: :

  • het geconstrueerde atelier in kasteel Groeneveld is vanaf het begin bekend geweest
  • er is al veel over gepubliceerd, met name de foto’s van Ed van der Elsken
  • er is een tentoonstelling, reconstructie, van het atelier geweest in kasteel Groeneveld in 1999

Hieronder enkele citaten over de film en het maken in kasteel Groeneveld:

Willemijn Stokvis in Het atelier van Karel Appel in Kasteel Groeneveld (1999) .

In de film van Vrijman weet Appel zich volkomen te vereenzelvigen met de rol die hij moet spelen, namelijk zichzelf, ondanks zijn grote hekel aan mensen om zich heen bij het schilderen en ondanks het feit dat hij zich in een decor bevindt dat in het kasteel Groeneveld te Baarn is opgezet en dat zijn atelier in Parijs moet voorstellen. De manier waarop hij zijn doeken te lijf gaat is ongetwijfeld authentiek. Hij vult ze met grote trefzekerheid. De reusachtige formaten die in de film voor hem worden opgesteld, krijgt hij met zijn dynamische verfstreken snel in zijn greep’. ( essay: Karel Appel: “de grootste vlammenwerper aller tijden”‘)

Vriend Jan Sierhuis in de catalogus

Karel kende ik uit de academietijd, Vrijman uit Amsterdam. Met beiden was ik bevriend en mocht daarom enkele schildersessies op Groeneveld bijwonen. Ik heb daar een heel stel schilderijen zien ontstaan. Appel werkte razend snel. sommige van die doeken schilderde hij in nog geen twee uur. En dan waren het natuurlijk geen buffetformaatjes waar hij de verf op slingerde. Wat moet dat vermoeiend zijn geweest. Hij had van die hele grote pannenkoeken messen gekocht. Gooide stapel verf op tafel en dan kwak, pats… op het doek. Later volde het commentaar van Karel: ‘Dat is een dure vlek, 50 tubetjes rood, dus 50 maal 5 gulden!

Jan Vrijmans in ‘Het Atelier’ 1993 in Joop Colson, bohémien en regent, Herinneringen aan een landhuis in Baarn, Kasteel Groeneveld, Baarn. Herdrukt in Het atelier van Karel Appel in Kasteel Groeneveld 1999.

DSC_6253 kleiner boek Vrijman film
DSC_6254 Jan Vrijman over Werkelijkheid 2

Jan Vrijman in 1962 over de film

De Tijd De Maasbode 14-7-1962

About me

In 2008 I was guest curator of the exhibition Black is beautiful. Rubens to Dumas. Important advisors: Elizabeth McGrath (Rubens and colleagues, Warburg institute Image of the Black in Western Art collection), Carl Haarnack (slavery in books), Elmer Kolfin (slavery in prints and paintings) and Adi Martis (contemporary art). And Gary Schwartz made his research for The Image of the Black in Western Art available to me.

Black beautiful Rubens to Dumas cover
Black beautiful Rubens to Dumas cover

In 2012 my Anniversary book: 100 years Schiller 1912-2012 was published. Initiative, idea, text and editing (ES). Design and photography Monica Schokkenbroek.

Schiller in Parool boekje 26-11-2012 Paul Arnoldussen
Schiller in Parool boekje 26-11-2012 Paul Arnoldussen

In 2013 my book Cobra aan de grachtCobra on the Canal was published by Samsara publications.

In 2014 my essay ‘Painted Blacks and Radical Imagery in the Netherlands (1900-1940)’ was published in The Image of the Black in Western Art Volume V (I). (ed. David Bindman, Henry Louis Gates jr.)

In 2017 I published a book about the black servants at the Court of the Royal Van Oranje family. More than a thousand documents have been found about their lives. (only in Dutch)

Cupido en Sideron Cover 30-8-2017

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me. 

estherschreuderwebsite@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s