Nog steeds gezocht: schilderij van Jean Humbert van het ‘moortje’ Sideron uit Curaçao

Nog steeds gezocht:

Een portret van Guan Anthony Sideron uit 1763; een schilderij van Jean Humbert Amsterdam 1734 – Amstelveen 1794

Wie o wie weet waar dit schilderij van Jean Humbert is met het portret van de zevenjarige Guan Anthony Sideron?

Deel I Hoofdstuk 1 afb 2 1763 Stadhouderlijk kwartier schilderij van Humbert Sideron NA DSC_2682
Collectie Nationaal Archief Den Haag

Wie is Sideron?

Sideron was een van de zwarte kinderen aan het hof van stadhouder Willem V.  Rond April 1763 kwam hij op zevenjarige leeftijd aan het stadhouderlijk hof van Den Haag, waarschijnlijk is hij cadeau gegeven. Hij kwam uit Curaçao.

De kunstenaar Jean Humbert kreeg in 1763, van Willem V, de opdracht Sideron (ook wel Citron, Citroen, Cedron en Sieleron genoemd), te portretteren. Het schilderij was bedoeld voor het stadhouderlijk hof en heeft daar waarschijnlijk gehangen. Maar wat er daarna mee is gebeurd?

Waarschijnlijk is de zevenjarige jongen afgebeeld in zijn rood blauwe livrei en met de speciaal voor hem gemaakte  “more muts”, (een tulbandje) op zijn hoofd. Op deze tulband drie pluimen in de Hollandse driekleur.

Cupido or Cedron by La Fargue
Sideron op ongeveer tienjarige leeftijd, Isaac La Farque van Nieuwland, collectie Rijksmuseum Amsterdam en collectie Atlas van Gijn

Jean Humbert was in de achttiende eeuw een gerenommeerde portrettist  Hij werkte veel in opdracht van regenten van de VOC en WIC. Er zijn onder andere portretten van zijn hand te zien in het Huis van de familie Van Loon in Amsterdam.

Later is Sideron, samen met zijn jongere collega Willem Frederik Cupido, nog diverse andere keren vastgelegd. Onder andere een paar jaar later, in circa 1767,  door Isaac La Farque van Nieuwland en in 1781 door Hendrik Pothoven.

Hendrik Pothoven detail Haagse kermis
Detail: Hendrik Pothoven, Kermis op het buitenhof 1781. Sideron en Cupido in het gevolg van Stadhouder Willem V, collectie Haags Historisch Museum

Het schilderij van Humbert is nog steeds niet gevonden. Maar er zijn wel andere werken te zien op de tentoonstelling:  Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof, in het Haags Historisch Museum. https://www.haagshistorischmuseum.nl/tentoonstelling/afrikaanse-bedienden-aan-het-haagse-hof

En in het boek Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van Oranje.

Cupido en Sideron Cover 30-8-2017

contact: estherschreuderwebsite@gmail.com

1 Comment

  1. En T.P.C. Haag, op Singraven, leuk! Groet, Mieke Wiegerinck

    > Op 26 feb. 2015 om 12:09 heeft Esther Schreuder het volgende geschreven: > > >

Comments are closed.