• Cobra en de uitgestoken tong

Pierre Alechinsky, Asger Jorn, Corneille en de uitgestoken tong

Asger Jorn tent Cobra museum
Op dit moment is in het Cobra museum de door Hilde de Bruijn samengestelde tentoonstelling TRACES 100 Years Asger Jorn 28 september 2014 – 18 januari 2015 te zien

Pierre Alechinsky over Cobra

Alechinsky: ‘Wat zo heerlijk is, is dat Cobra op een bijzonder moment artiesten verenigd heeft uit verschillende landen, met verschillende culturen, met verschillende opvoeding. Plots hoorden we allemaal tegelijkertijd hetzelfde muziekje waarvan de ontwikkeling nog niet beëindigd is.‘

De tong in Alechinsky’s werk :

Alechinsky . 1975. Aquarel op papier, 27 x 44 cm. Collectie Ambassade Hotel
Alechinsky . 1975. Aquarel op papier, 27 x 44 cm. Collectie Ambassade Hotel

Recent is voor de collectie van het Ambassade hotel in Amsterdam een werk aangekocht uit de zeer productieve jaren zeventig.

Karakteristiek voor Alechinsky, in dit werk, is het gebruik van de diagonaal, die het vlak hier verdeelt in een lichte en donkere kant. Ook kenmerkend zijn enkele figuren uit zijn Cobraperiode, zoals de slang en het mannetje dat zijn tong uitsteekt. Hij lijkt hier door mythische monsters te worden aangevallen. Mannetjes en slangen die de tong uitsteken komen veel voor in zijn werk. Het is dan ook niet toevallig dat Alechinsky het boek van Amos Kenan met de titel Les tireurs de langue (De tonguitstekers) illustreerde in 1961.

Tireurs de langue Alechinsky

Tonguitstekers waren al langer een thema binnen de ‘Cobrataal’. De eerste prominente was te zien op de inmiddels beroemde cover van Cobra Magazine 4.

Cobra magazine nr 4 collectie Ambassade Hotel

En ook in het laatste Cobra Magazine 10 is een man te zien die zijn tong uitsteekt.

Laatste Cobra magazine

Corneille borduurde hier nog op voort in een ‘Après Cobra’- collage die zich in de collectie van het Ambassade Hotel bevindt.

Corneille. collectie Ambassade hotel
Corneille. collectie Ambassade hotel

De Cobrakunstenaars staken ook zelf de tong uit. Een jonge Karel Appel liet zich filmen terwijl hij zijn tong uitstak naar de camera. En ook Alechinsky en Wolvecamp zijn met uitgestoken tong gefotografeerd.

Tong uitsteken Karel Appel en Wolvecamp

Allemaal waarschijnlijk grappend bedoeld tegen het establishment en de autoriteiten.

Voor Asger Jorn was het al langer een thema in zijn werk en hij had grote invloed op de veel jongere Alechinsky gekregen nadat hij midden jaren vijftig maanden bij Alechinsky had gelogeerd.

De uitgestoken tong kon een waaier aan betekenissen meegegeven worden. De tong heeft bijvoorbeeld een rol in eten, drinken, overgeven, kussen en spreken. Maar er is ook het verschil tussen taal en spraak, of anders gezegd: met wélke tong wordt er gesproken. Daarnaast werd zij uitgestoken tegen de macht van de woorden of de theorie. Iets waar de Cobrakunstenaars tegen streden.

Jorn kwam, in samenwerking met Noël Arnaud, in 1964 met een boek La Langue vert et la Cuite (de rauwe en gekookte tong). Jorn vond de tong als visueel onderwerp in de kunst zo fascinerend dat het belangrijk was deze beelden te laten zien.

La langue verte et la cuiteFrom La langue verte

Het Ambassade Hotel heeft nog een ‘tongwerk’ van Alechinsky in bezit. Hierop is een draakachtige figuur te zien die zijn tong uitsteekt.

Alechinsky Tong 1

Esther Schreuder

De tekstfragmenten en veel van de afbeeldingen komen uit het in 2013 gepubliceerde boek over de Cobra collectie van het Ambassade hotel: : Cobra aan de gracht. (uitgever: Samsara)

Op dit moment is in het Cobra museum de door Hilde de Bruijn samengestelde tentoonstelling

TRACES

100 Years Asger Jorn
28 september 2014 – 18 januari 2015

te zien

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.

contact: estherschreuderwebsite@gmail.com