8 November 2012 gaven Bob Schiller oudste kleinzoon van de Schillers, en ik twee lezingen met beelden en films over de geschiedenis van Schiller.
Bob Schiller vertelde meer over de familie Schiller die ook in het hotel woonde deelde enkele smakelijke herinneringen, onder andere aan filmster Fien de la Mar, met het publiek. Herinneringen die niet in de biografie terecht zijn gekomen.
Ik vertelde meer over de achtergrond van de mensen die op de schilderijen staan. Daarbij liet ik oude filmbeelden zien waarop de mensen te zien zijn. Of muziek horen van bekende liedjes die door de bezoeker van Schiller geschreven zijn.
Waarschijnlijk wordt deze lezing in de toekomst in een nieuwe, iets kortere versie herhaald.
Wat tot nu toe vooraf ging aan de viering 100 jaar Schiller:
Het ontbijt

Eindelijk was het dan zover, de eerste aftrap naar de festiviteiten rondom het honderd jarig bestaan van Hotel-Restaurant-Café Schiller, nu NH Schiller Hotel – Brasserie .
Op 11 oktober was er een ontbijt voor een zeer bescheiden aantal genodigden, ca 20, ere gast was De burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan verder waren er Bob Schiller, kleinzoon van Hein Schiller, de Caransa broers Maurits en Salo, eigenaars van zowel het gebouw als de schilderijen, het topmanagement van NH Hoteles en de makers van het boekje Schiller Hotel-Café-Restaurant 1912-2012 Monica Schokkenbroek en ondergetekende.
De pers was natuurlijk ingelicht en gekomen.

Het was alsof de tijd even werd terug gezet en Frits Schiller nog leefde merkte Monica Schokkenbroek op. Ze heeft gelijk. Zo moet het vroeger ook gegaan zijn volgens de vele krantenberichten die door de decennia heen zijn verschenen over de feesten, jubilea en verjaardagen in het café restaurant of in de zalen die werden verhuurd.
Een paar voorbeelden:



Hotel Schiller aan het Rembrandtplein was jaren “The Place to be” en hotelier Frits Schiller heeft velen vastgelegd in zijn schilderijen.

De geschiedenissen van de individuen op de schilderijen vertellen een belangrijk deel de geschiedenis van Amsterdam uit die periode, vertelde burgemeester van der Laan, die een liefhebber van geschiedenis is.
Dat het allemaal nog in tamelijk originele staat bestaat is reden tot feest. De feestelijkheden rondom het honderdjarig bestaan zullen het hele jaar aanhouden er zijn grootste plannen.
Maar het begon in eerste instantie ‘bescheiden’ met het ontbijt.

En hierbij werd het boekje gepresenteerd dat ik en samen met kunstenaar, fotograaf en vormgeefster Monica Schokkenbroek samenstelde.
The making off ……the booklet.
Als snel nadat wij met het boekje waren begonnen, werden we bedolven door mensen die herinneringen hadden aan het hotel of mensen die geschiedenissen kenden die zich voorgedaan hadden in en om het hotel.
Iedereen leek wel iets te hebben met Schiller of te weten over Schiller.
En zeker na de publicaties in het Parool (zie elders deze site) en radio uitzending bij OVT stroomden nog meer verhalen en bijhorende schilderijen van Frits Schiller binnen.
Een beetje verontrustend was dat men het steeds meer ging hebben over Hét Schillerboek. Die verwachting moesten we helaas temperen. Het zou maar een bescheiden boek(je) worden, met ca 30 pagina’s.
Verschillende prachtige verhalen zijn om die reden niet in dit boekje opgenomen. Maar wel gedocumenteerd want: Het grote boek, de speelfilm, de documentaire en de televisieserie over het hotel gaan vast nog gemaakt worden. Er is materiaal (drama) genoeg. Ik ging tijdens het onderzoek steeds meer een serie voor me zien over een hotel waarin kunstenaars, directeuren, diamantbewerkers, spionnen, communisten en fascisten in al dan niet beschonken toestand samenkwamen. Met alle gevolgen van dien. De verhalen liggen voor het oprapen.

Er is natuurlijk is ook veel wél in het boekje terechtgekomen.
Er is aandacht voor de bouw van het gebouw, Tijdens de bouw bleef bijvoorbeeld het restaurant open.

Er is ook aandacht voor de familie Schiller, die uit Duitsland kwam, voor de vele bijzondere gasten en voor de moord voor de deur. Frits Schiller heeft een hoofdstukje en er zijn herinneringen van het personeel lezen.
Oude herinneringen en recente herinneringen.
Een groot deel van het boekje is gevuld met mooi beeldmateriaal, zoals Jimmy Hendrix en Miles Davis in het hotel. Dit materiaal komt deels uit foto-archieven en oude kranten en zijn gemaakt door Monica Schokkenbroek.
Hierboven zijn al enkele voorbeelden te zien.
Het boekje was te koop in NH Schiller aan het Rembrandtplein, het is nu uitverkocht.
Zie voor meer
Hier de twee linken naar de uitzending van 9 september bij OVT radio over Hotel Schiller honderd jaar: OVT http://www.geschiedenis24.nl/ovt/afleveringen/2012/09-09-2014/Hotel-Schiller.html
Te beluisteren hieronder op 11.23http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2012-09-09&terugluisteren_hour=11
Link naar Tijd voor Max uitzending http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1289601 Schiller item zit op 0.34 minuten.
Linken naar Schiller verhalen op deze site
>Schiller: social “social Hub” voor kunstenaars en spionnen
>Schiller: Wie zijn deze mensen op deze schilderijen?
>Schiller: de nationaliteiten van illustrator Oscar Fabrès
>Schiller: reacties op Parool oproep Engelandvaarders in Schiller
>Schiller: reacties op Parool oproep: Joods Amsterdam
Heeft u aanvullende informatie over deze geschiedenis en of een inhoudelijke vraag contact : estherschreuderwebsite@gmail.com
About me
In 2008 I was guest curator of the exhibition Black is beautiful. Rubens to Dumas. Important advisors: Elizabeth McGrath (Rubens and colleagues, Warburg institute Image of the Black in Western Art collection), Carl Haarnack (slavery in books), Elmer Kolfin (slavery in prints and paintings) and Adi Martis (contemporary art). And Gary Schwartz made his research for The Image of the Black in Western Art available to me.

In 2012 my Anniversary book: 100 years Schiller 1912-2012 was published. Initiative, idea, text and editing (ES). Design and photography Monica Schokkenbroek.

In 2013 my book Cobra aan de gracht / Cobra on the Canal was published by Samsara publications.

In 2014 my essay ‘Painted Blacks and Radical Imagery in the Netherlands (1900-1940)’ was published in The Image of the Black in Western Art Volume V (I). (ed. David Bindman, Henry Louis Gates jr.)

In 2017 I published a book about the black servants at the Court of the Royal Van Oranje family. More than a thousand documents have been found about their lives. (only in Dutch)

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.
estherschreuderwebsite@gmail.com
Eshter, zeer gefeliciteerd! En wat fijn dat er zoveel publiciteit voor is. Dat moet toch tot nog veel meer mooie werken leiden. Veel plezier hiervan! Ineke
Lieve Esther, goede reportage, ik ga het intensief lezen en snel het boekje aanschaffen. Liefs, Ben
Date: Mon, 15 Oct 2012 14:49:18 +0000 To: bjmth1@hotmail.com
Om trots op te zijn!