Slapen met Cobra

Slapen met een Cobra

Ter onmiddellijke geruststelling: het gaat niet om de giftige slang maar een werk van de internationale kunstenaarsgroep Cobra.

Shinkichi Tajiri Rue D’Odessa collectie Ambassade Hotel Amsterdam

Het Stedelijk Museum van Amsterdam heeft deze kunstenaars nu bij de heropening weer prominent in de etalage gezet, het Stedelijk museum van Schiedam besteedt regelmatig tentoonstellingen aan de harde kern uit deze kunstenaarsgroep en het Cobra Museum in Amstelveen heeft in zijn relatief korte bestaan al vele invalshoeken op deze explosieve, gevarieerde en experimentele groep van kunstenaars laten zien. Recent nog in een prachtige tentoonstelling over  Paul Klee, de kindertekening en Cobra. En in de nabije toekomst gaat, lijkt het, zelfs het Rijksmuseum aandacht besteden aan Cobra. Er staan inmiddels al 9 Werken van Appel op hun vernieuwde site.

Dit zijn de kanalen, die de meeste mensen wel kennen,  waar men meer over deze kunstenaars te weten kan komen. Of waar men zich kan laten verrassen door onbekende werken of onbekende dwarsverbanden. Met die uitzondering dat veel mensen mogelijk wel zullen moeten wennen aan het Rijksmuseum als Cobra museum.

Maar er is ook een andere veel minder bekende, niet museale, plek.

Een verzamelaar van Cobra kunstenaars en hoteleigenaar is in het centrum van Amsterdam heeft zijn collectie door het hele hotel (10 grachtenpanden tussen Singel en Herengracht) ‘tentoongesteld’. Hierdoor zijn deze minder bekende werken ook, enigszins, toegankelijk voor publiek. De werken hangen, verspreid door het kruip-door-sluip-door hotel in de gangen, de ontvangsthal, de ontbijtzaal en de hotelkamers.

Je kunt er dus zelfs onder slapen.

Er zitten prachtige schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, aquarellen bij die de verzamelaar uit bekende privécollecties en van nabestaanden heeft kunnen kopen.

Deze verzamelaar is hiermee de volgende generatie die van de eerste generatie verzamelaars, die nu begint nu uit te sterven, de fakkel heeft overgenomen.

Het lijkt er op dat deze naoorlogse kunstenaars beweging niet alleen voor musea, maar ook voor particulieren, een belangrijke groep blijft die zijn betekenis lijkt te behouden.

Centrum van deze relatief nieuwe Cobra verzameling (ca 12 jaar) vormt het werk van Theo Wolvecamp. Een van de ‘stillere’  leden van Cobra.

Theo Wolvecamp Totemdier 1972  Website Ambassade hotel, Amsterdam

Er zijn af en toe rondleidingen in het Ambassade hotel aan de Herengracht. 341

Meer werken op de website van het hotel zelf en binnenkort een verbeterde site met meer achtergrond informatie en werken.

http://www.ambassade-hotel.nl/kunst-in-het-ambassade-hotel8

Hierover later meer.

Shinkichi Tajir Warrior 1957 collectie Ambassade hotel

.All photos on this site are not inteded for any commercial purpose. I have tried to trace all the rules and rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you ar a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me.

estherschreuderwebsite@gmail.com