Schiller in het Parool: de reacties 1: de Engelandvaarders uit WOII

Na de presentatie van het boek(je) over Schiller en de stukjes van Paul Arnoldussen in het Parool in 2012:

Reacties op Wie zijn deze mensen op de werken van Frits Schiller en de stukken die in het Parool verschenen. Er hebben nogal wat mensen gereageerd met tips over de mogelijk identiteiten van de mensen op de werken. Maar ook met verblijfplaatsen van andere werken van Schiller en met een tip over een verdwenen werk van Schiller.

Hieronder de eerste samenvatting van de reacties op het eerste stukje in het Parool van Paul Arnoldussen. Het verscheen op 11-6-2012. Voor wie het nog niet heeft gezien:

Parool Paul Arnoldussen stukjeEr kwamen drie reacties binnen over 2 twee werken met Engelandvaarders.

Engelandvaarder 1

Vrijwel onmiddellijk kreeg ik na de publicatie een mailtje van Ben ten Holter, de schrijver van het Amsterdamse kroegenboek en de samensteller van vele Amsterdam agenda’s. Hij vroeg zich af of op mijn lijst met Schiller werken het portret van de schrijver en Engelandvaarder Jan de Hartog voorkwam? Dat portret had in de jaren tachtig, begin negentig in het Schiller café gehangen, toen Luc Wildschut daar de scepter zwaaide. Het is nu spoorloos verdwenen. Gestolen, denkt Ben.

Peter Andries, kwam met dezelfde tip en opmerking. Het werk is destijds blijkbaar opgevallen en wordt nu gemist.

De Hartog is vooral bekend geworden met zijn boek Hollands glorie en heeft daarnaast nog ca 50 andere boektitels op zijn naam staan. Hij schreef ook detectives onder het pseudoniem F.R. Eckmar (verrekmaar). En hij was een tijdje film acteur en schreef scenario’s’.

In de oorlog zat hij de eerste jaren ondergedoken in Amsterdam en vertrok in 1943 als Engelandvaarder naar Londen. Over de Engelandvaarders en  De Hartog is te lezen in het proefschrift Tulpen voor Wilhelmina. De geschiedenis van de Engelandvaarders van A.M.F. Dessing  2004

De overige Engelandvaarders in een burgerfunctie waren werkzaam bij de’Shipping’, de KLM of verdienden hun brood in de journalistiek. Zo  werd de Engelandvaarder L. Tas redacteur bij Radio Oranje en vonden  diverse journalisten, fotografen en/of filmmakers onder de Engelandvaarderss (zoals Gerard Rutten en Jacques Gans) emplooi bij de Rijksvoorlichtingsdienstt (RVD). Ook de populaire schrijver van Hollands Glorie Jan de Hartog, die in 1943 in Engeland arriveerde, behoorde tot  deze groep. Zijn overkomst werd door de RVD van grote propagandistischee waarde geacht. Hij werd vrijgesteld van militaire dienst en gaf enkelee drukbezochte lezingen over het verzet, waarbij hij ook de koningin onder zijn gehoor vond. ‘

Zie ook Engelse wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_de_Hartog

Het portret van Jan de Hartog is nu in de schilderijen lijst opgenomen. Als iemand ergens een werk van Frits Schiller ziet met deze man er op?

Jan de Hartog url A. den Dolaard site

Engelandvaarder 2

Al snel kwam er nog een werk boven water met een Engelandvaarder want Jacques Noach schreef mij dat Frits Schiller zijn vader Sally Noach had geportretteerd. Noach was vaste gast in het cafe geweest en raakte zo bevriend met Frits Schiller. Jacques Noach stuurde mij op mijn verzoek een afbeelding van het werk.

Sally Noach 1967,  Frits Schiller

Het toont mijn vader, met op de achtergrond Nederland en Engeland ter verbeelding van mijn vaders activiteiten in WOII. ‘ schreef Jacques Noach.

Sally Noach was een kleurrijke man en hij heeft een interessante geschiedenis. In de biografieën over hem die op internet te vinden zijn,  is te lezen hoe hij zijn werkende leven begon in de hotel wereld. Toen de Duitsers Nederland binnenvielen vluchtte de joodse Noach naar Frankrijk. Daar aangekomen ging hij deelnemen aan het verzet en heeft hij mensen kunnen redden. In 1942 vluchtte hij vanuit Frankrijk naar Londen. Waar hij veilig was. Zijn ouders werden datzelfde jaar in Auschwitz vermoord.

Na de oorlog zette hij de handel in tapijten, die hij voor de oorlog was begonnen voort in Amsterdam. Waarschijnlijk heeft hij toen Frits Schiller in zijn Café-Hotel-Restaurant leren kennen.

zie voor meer http://nl.wikipedia.org/wiki/Sally_Noach en http://www.dutchjewry.org/drieluik/sally_noach/sally_noach.html

In 2012 verscheen na onderzoek in de archieven een boek(je) van mij over deze roemruchte plek op het Rembrandtplein.

jaar schiller en presentatie boekje. Met Burgemeester Eberhart van der Laan, Esther Schreuder en Bob Schiller (zoon Hein Schiller)
11 oktober 2012 feest ontbijt 100 jaar schiller en presentatie boekje. Met Burgemeester Eberhart van der Laan, Esther Schreuder en Bob Schiller (zoon Hein Schiller)

zie ook:

Hier de twee linken naar de uitzending van 9 september bij OVT radio over Hotel Schiller honderd jaar: OVT http://www.geschiedenis24.nl/ovt/afleveringen/2012/09-09-2014/Hotel-Schiller.html

Te beluisteren hieronder op 11.23

Link naar Tijd voor Max uitzending http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1289601  Schiller item zit op 0.34 minuten.

Linken naar Schiller verhalen op deze site

>Schiller: social “social Hub” voor kunstenaars en spionnen 

>Schiller: Wie zijn deze mensen op deze schilderijen? 

>Schiller: de nationaliteiten van illustrator Oscar Fabrès

>Schiller: reacties op Parool oproep Engelandvaarders in Schiller  

>Schiller: reacties op Parool oproep: Joods Amsterdam

contact: estherschreuderwebsite@gmail.com

All photos on this site are not intended for any commercial purpose. If you are a copyright holder and would like a piece of your work removed then please do not hesitate to contact me.