Prachtige tentoonstelling van Pieter Hugo in Fotomuseum Den Haag tot 20 mei 2012.

Pieter Hugo neemt de tijd voor zijn projecten. Zowel inhoudelijk als voor het nemen van de foto zelf.

Het worden daarmee zeer persoonlijke en intense verbeeldingen van menselijkheid en Afrika. Want al zijn foto’s hebben als onderwerp de mensen in Afrika. Vaak zijn het mensen aan de rafelranden van de maatschappij, mensen waar je, als buitenstaander, soms een beetje bang voor bent. Hij gaat lang naar ze kijken door de camera. Met een groot mededogen lijkt het. Het is mogelijk zijn poging tot dichterbij komen. Hij lijkt opzoek naar het herkenbare, in de soms onmenselijke en bizarre situaties.

Soms zit dat herkenbare en menselijke in een aap die zijn poot op een been van zijn eigenaar legt.

Dit is misschien geen toeval want bijna alle werken van Hugo zijn geposeerd en geregisseerd.

Naast de mensen die aan de rafelrand van de Afrikaanse maatschappijen wonen en overleven, komen in Hugo’s werk de acteurs van Nollywood voor. Nollywood is de filmindustrie van Nigeria. De foto’s spelen met vooroordelen die iedereen lijkt te hebben. Je denkt in eerste instantie de werkelijkheid te zien.

Maar het kan niet.

En de laatste tijd ook zijn eigen directe omgeving.

Dit alles heeft geresulteerd in een zorgvuldig samengestelde tentoonstelling in het Fotomuseum in Den Haag. Waarvoor de complimenten aan de samenstellers en inrichters!

De tentoonstelling laat zien, dat Hugo, na zijn grote internationale doorbraak met de The Hyena and Other Men, de belofte van een groot talent heeft kunnen waarmaken. Behalve zorgvuldig samengestelde series van werken is ook te zien dat zijn werk inmiddels meerdere iconische foto’s omvat, die op vele netvliezen gegraveerd staan.

In ieder geval op de mijne.

Een van mijn grote favorieten is bijvoorbeeld deze:

Terecht wordt Hugo op dit moment gezien als een van de beste fotografen van het Afrikaanse continent en misschien wel ter wereld.

Afrika kan bogen op een rijke traditie op het gebied van de fotografie. Zeker het land waar Hugo vandaan komt: Zuid Afrika. Hugo heeft zijn eigen unieke vertaalslag gevonden om met de culturele en historische zware bagage, van zowel het land als het continent, indrukwekkende nieuwe “meesterwerken” te maken. Misschien omdat hij zichzelf de tijd heeft gegund voor zijn onderwerpen en zijn ‘modellen”?

Nog een paar dagen te zien in Den Haag.

Mocht dat niet lukken. Zie voor meer werken van Pieter Hugo, zijn eigen site http://www.pieterhugo.com en de site van de Michael Stevenson Gallery in Zuid-Afrika

Hein Reedijk said (see contact page) :

Inderdaad een erg indrukwekkende tentoonstelling. Ik volg je berichten trouwens met interesse!