Michael Okada wordt 70 in september

Michael Okada als de kickbokser Johnny Kim

>English<

De acteur, regisseur en scenarioschrijver Michael Okada wordt binnenkort 70 jaar. Reden om stil te staan bij enkele hoogtepunten uit de carrière van

‘The Man Who Loves To Hate … You!’

Voor wie niet meteen meer weet om wie het gaat : Okada brak in de jaren zestig door in Coup de Grace met de indrukwekkende rol van een gefrustreerde crimineel die zich laat verleiden tot een ontvoering.

Coup de Grace still
Coup de Grace film still
Okada wordt in deze scene ontmaagd

In 1973 speelde hij de sterren van de hemel als de kickbokser Johnny Kim in de film Whatever Happened To Johnny Kim. De rol liet destijds veel stof opwaaien bij de filmkritiek. Johnny Kim verspeelt in het filmverhaal al zijn kansen als kickbokser op een belangrijk kampioenschap omdat hij een serieverkrachter blijkt te zijn. Niet bepaald een voorbeeldrol voor de jeugd en er dreigde een verbod op de film. (zie film still boven)

Drie  jaar later mag hij weer een uitermate ingewikkeld karakter vertolken in de film Two Worlds, Two Wars . De soldaat die hij in dit oorlogsdrama speelt, wordt verliefd op iemand uit het vijandelijke kamp. Opposites attract. Hij zal dit met de dood bekopen. De pers had hier minder problemen mee.

scene “blue” uit de film

En een jaar later  is Okade in ‘A General Tragedy‘ te zien in wederom een rol over oorlog, wreedheid en de onvoorspelbaarheid van mensen. Hij kruipt in het karakter van een van de twee generaals die een coup plegen in een vredig landje. De twee coupplegers gaan daarna met elkaar in oorlog. Okada’s tegenspeler, de andere generaal, is niemand minder dan Dustin Hoffman.

Weet u het nu weer? Nee?

Dat zou kunnen want Michael Okada is een van de karakters waar de kunstenaar Elise Tak al jaren aan werkt. Haar acteurs hebben een volledige biografie, filmografie en de bijhorende roddelbladen.

Andere karakters uit het oeuvre van Elise Tak zijn onder andere:

THOMAS KIRBY

Thomas Kirby in de rol van werkloze in Not The Slightest Notion 1975

MARVIN DUNBAR

Ricky Racket 1992

en CHARLIE PEP

Charlie Pep als ‘DeeJay’ in de gelijknamige film uit 1996 scene: disco dance

Tegenspelers zijn onder ander Dustin Hofman, James Dean en Robert de Niro

Zie voor meer http://www.elisetak.com en op deze site >Thomas Kirby<

en

Exhibition ‘Good & Evil’
Galerie Vivid, Rotterdam (Netherlands)
April 29 – June 17, 2012 
With: Elise Tak, Atelier Van Lieshout, Gijs Bakker, Bas van Beek, Boudewien van den Berg, Gregory Green, Dirk Van der Kooij, Ted Noten, Dennis Parren, Hisakazu Shimizu. www.galerievivid.com