• Onbekende werken van Harmen Meurs opgedoken


Tot voor kort kwamen vooral de werken uit de jaren twintig en dertig van Harmen Meurs op de markt. Maar nu is ook een serie werken uit 1919 tevoorschijn gekomen. Van deze periode is veel minder bekend.

Het zijn interessante ‘aquarellen’ (gouache, aquarel, krijt, potlood) met de danseres Gertrud Leistikow als onderwerp.

Of Harmen Meurs de map op verzoek van Gertrud Leistikow heeft gemaakt is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk wel. Maar het kan ook zijn dat hij een grote bewonderaar was en haar daarom vast legde in dansen die op dat moment erg populair waren. De map was tot voor kort in het bezit van de erven van Leistikow. De cover heeft een interessante “stijl” vormgeving. Expressionisme en stijl komen hier samen.

De danseres is op de in totaal 11 bladen te zien als faun, in een cakewalk, met een gouden masker op en meer.

Harmen Meurs Gertrud Leistikow Das Goldene maske 1919

Afbeeldingen: courtesy  Marius Sterrenburg Kunsthandel

Harmen Meurs.Leistikow.

Er zijn meer werken van Meurs bekend waarop danseressen te zien zijn. Bijvoorbeeld de werken Salomé (danseres/actrice onbekend, privé collecties) en een dansende Florrie Rodrigo (collectie Theater Instituut). Met Rodrigo woonde Meurs in een huis aan de Amstel in Amsterdam in de jaren twintig.

Zie ook Harmen Meurs pagina  klik hier

Harmen Meurs. Gertrud Leistikov 1919   Binnenkort meer over dans en kunst.

All photos on this site are not intended for any commercial purpose.I have tried to trace all the rules and  rights of all images. As far as I know, these images can be used in this way. If you are a copyright holder and would like a piece of your work removed or the creditline changed then please do not hesitate to contact me. estherschreuderwebsite@gmail.com

Comments are closed.